14. večer (25.3.2020)

Vancouver.jpg
Vancouver

Pozdravljeni!

Veliko je odvisno od ene same odločitve! DA – odločitev naših staršev za življenje. DA, ko smo se odločali za poklic, tehtali svoje sposobnosti in slabosti. DA ob začetkih dela in obljubah predstojnikom. DA kot obljuba ljubezni in zvestobe ali pa kot obljuba molitve, celibata in pokorščine …

Danes je bil praznik enkratnega DA Marije, izbrane za največjo nalogo v zgodovini človeštva. V skritosti nazareških dogodkov, ki opisujejo njeno privolitev Božjemu poslancu, nam je najbrž bližje tisto, kar se je razodelo, in kar bomo praznovali čez devet mesecev. A čeprav morda ne razumemo in dojemamo vseh Božjih del, se moramo učiti zaupati in verovati. Vera ne potrebuje več besed, pravi Mira Dobravec. Če verujemo, da pri Bogu ni nič nemogoče, potem je vse prav. Saj še v svojem življenju ne moremo vsega doumeti, kar smo doživeli! Veste, zakaj ste poklicani v svoj poklic? Ali se da z besedami govoriti o ljubezni svojega življenja? Kako to, da smo se v kritičnem trenutku odločili prav?

Sedanje razmere in še bolj prihodnje, ko ne vemo, kaj nas čaka, bodo prav tako povzročale dileme, ko bo marsikaj odvisno od ene same odločitve. Že danes se moramo pripraviti na to, da bomo zaupali in verovali, da je vse, kar Bog stori, za nas prav, in da moramo tudi sami s konkretnimi odločitvami sodelovati s tem Božjim načrtom. Vemo, lažje je reči, a težje odločiti. Pa vendar gre za blagor nas in naših bližnjih!

Pravzaprav je bil danes spet bolj vremenski dan, ki me je zavoljo včerajšnje akcije na Zavodu za transfuzijsko medicino zadržal bolj v pisarni. Popoldanski sprehod in rožni venec po gameljskem polju je minil v zelo mrzlem vetru, tako da sem bil oblečen kot medved, kar res ni v moji navadi. Dopoldanska maša je bila bolj tiha, ker sem jo združil s hvalnicami in bogoslužnim branjem, zvečer pa solemna. Imam občutek, da bodo naslednji dnevi in tedni težji. Ne samo zaradi bolezni, ampak zaradi karantene. Do sedaj je bilo lepo. A potrebno bo vztrajanje, ki ni vedno lahko. Tudi skupno življenje bo lahko naporno. Podpirajmo se med seboj!

Danes imate v oranžnem okvirčku Navodila SŠK o prihodnjih dneh in velikonočnem praznovanju. Prosim vas, da jih vzamemo resno in odgovorno! Od sedanjih odločitev je odvisna naša prihodnost.

Sproti vas bomo obveščali, kako bo v naši župniji. Vse, ki ste v stisku s tistimi, ki ne morejo do spleta, prosimo, da jim posredujete novice!

Sebastjan Likar, župnik