12. večer (23.3.2020)

Zagrožena-je-cerkvena-kazen-ob-neupoštevanju-reda-v-dotični-omari!.jpg
Zagrožena je cerkvena kazen ob neupoštevanju reda v dotični omari!

Mar se vam ne zdi, da je razlika med glagoloma verjeti in verovati? Medtem ko verjamemo takrat, ko smo prepričani v resničnost dogodka, ki smo ga doživeli ali so nam o njem pripovedovali; na drugi strani verujemo tako, da gledamo v prihodnost, preprosto zaupamo in se zanašamo na obljube, čeprav nismo gotovi, da se bo zgodilo po naših željah in pričakovanjih.

Morda tole ni najbolj slovnična in verodostojna razlaga, tako pač čutim in premišljujem že od zjutraj, ko sem poslušal Gregorja Čušina v pred sedmo uro. Danes je namreč na vrsti evangelij o ozdravljenju uradnikovega sina iz Kafarnauma (Jn 4,43-54). S kakšno preprosto in živo vero prihaja obupani oče k Davidovemu Sinu, da bi mu ozdravil otroka. Saj je morda res predstavnik vse množice, ki ne veruje, če ne vidi čudežev, a kljub temu se ne bo ustavil. V veliki stiski je, in kaj ti drugega ostane, kot zdrava in trdna vera v Boga, kateremu ni nič nemogoče? Zdi se, da Jezus ne graja, ko pravi Če ne vidite znamenj … ne verujete, ampak v tistem trenutku prav preizkuša vero očeta, ki je na tem, da izgubi svojega sina. Saj na drugem mestu pravi, česa vsega bi bili zmožni, če bi bila naša vera kot gorčično zrno

Zdi se, da Jezus danes preizkuša našo vero. Premislimo, kako močno mu zaupamo. Ali smo se res v sleherni stiski, v vsakodnevni težavi, v nemoči v življenjski okoliščini, pripravljeni ponižati in reči Ne zmorem – pomagaj mi? Ali sem goreče iskal Božjo pomoč, z isto vero, kakor bi jo imeli starši, ko bi bili njihovi otroci med življenjem in smrtjo. Jezus je BOG, on more pomagati! Sveti Duh je TOLAŽNIK, on razsvetli pot v teminah življenja. Marija je MATI, k njej se zatekam. Tudi v tem času preizkušnje je na preizkušnji naša vera.

Prvi delovni dan tega tedna sem začel s pospravljanjem ministrantske zakristije. Pravzaprav je bilo z oblekami strežnikov še najmanj dela, precej več je bilo opraviti v omarah s čistilnimi sredstvi, vazami vseh vrst in oblik in ostanki bogoslužnih praznovanj zadnjih mesecev (lahko bi škodoželjno zapisal zadnjih let, a sem se pravočasno spomnil, da smo pred slabima dvema letoma praznili taisti prostor ob ureditvi peči!). Urejeno. Bp.

Se mi mudi. Danes se bomo združili v skupni molitvi na Radiu Ognjišče ob 20.00 za vse naše potrebe. Prosimo tudi za brate in sestre na Hrvaškem!

Vohko noč!

Sebastjan Likar, župnik