6. večer (17.3.2020)

Praprotno.jpg
Praprotno

Kaj pomeni odpuščati? Peter je Jezusa vprašal, kolikokrat naj odpusti bratu, ki greši zoper njega. Do sedemkrat? Jezusov odgovor Ne pravim ti do sedemkrat, ampak sedemdesetkrat sedemkrat (Mt 18,22) naj bi pomenil 707, kar je vsekakor enormna številka. Peter še vedno misli po človeško, od svojega Učitelja zahteva številko, da bi se po njej ravnal, da bi uveljavil človeško pravičnost. A vsi vemo, kje bo Jezus pokazal odpuščanje.

Moja dobra znanka, ki je imela veliko težav v zakonu, je nekoč prisedla v avto, ker sva šla isto pot. Ko sem se šalil, da v oblačnem dnevu ne potrebuje sončnih očal, jih je snela in pokazala slivo na desnem očesu. Verjetno sem v tistem trenutku zmogel nekaj tradicionalnih besedi o odpuščanju, pa mi je rekla: »Veste, odpuščati je težko. Saj je še Božji Sin s križa rekel, naj Oče odpusti tistim, ki so ga pribijali …«

Časi stiske, ki jih doživljamo, so morda priložnost, da se poglobim v samega sebe in ugotovim: kje najtežje odpuščam? Kdaj najtežje odpuščam? Komu najtežje odpuščam? Verjamem, da imamo marsikdaj na tem področju vsi težave. V današnjem evangeliju je lepa prilika v smislu: Kdor se zaveda, da mu Bog veliko odpušča, bo znal tudi bližnjemu podarjati odpuščanje, ne pa zakrkniti svojega srca pred njim.

Sicer pa – dokaj običajen torek. Danes sem se izjemoma povzpel na Grmado, in še to okrog 18.00, da bi se izognil množici. Zmotil sem se. Še vedno je bila – množica.

Hitim. Imamo srečanje zakonske skupine. Ne bojte se, ne bomo kakor običajno. Povežemo se preko Zooma. Tako bo videokonferenca.

Mimogrede: slabo poznate bohinjske hribe. To ni lepo! Da je bila včerajšnja fotografija posneta na KRSTENICI, je ob obilni pomoči ugotovil Jernej (ime je spremenjeno). Dolgo sem se pogovarjal z neko Južnotirolko (ime je spremenjeno), ki ni in ni mogla ugotoviti imena te planine. Poleti bo namesto v Dolomite morala z menoj na bohinjske ture … Javil pa se je tudi skavt Kerlc orel (ime je – skavtsko!), ki mi jo je pred leti posredoval. No, ali ugotovite, če koga spoznate?

Ostanite zdravi in – z Bogom!

Sebastjan Likar, župnik