5. večer (16.3.2020)

Kje-sem-bila-posneta.jpg
Kje sem bila posneta?

V knjigi Leta za pet drugih, ki je nekakšna avtobiografija Janeza Milčinskega, velikega slovenskega strokovnjaka za sodno medicino, avtor piše o tistem težkem prvem decembru na Korziki, ko je župnik v gorski vasici Petreto-Bicchisano odstopil vaško cerkvico za prepoznavanje žrtev letalske nesreče – naših rojakov.

Kako pretresljivo je tudi v današnjem času poslušati novice iz Bergama pri Milanu, kjer krste umrlih čakajo v cerkvah, ker jih ne morejo dovolj hitro pokopati. Bog se nas usmili in obvaruj težkih časov! Veliko zaupanje moramo imeti Vanj, od katerega prihaja vsak dober dar in vsako popolno darilo.

Ti dnevi, ko smo v karanteni, naj nas doma še bolj povežejo. Družine, ki ste po sili razmer več skupaj, vzemite to za dar od zgoraj. Čeprav bi bilo predrzno govoriti, da je nesreča, ki nas je zadela, za nas blagoslov (ker bodo dnevi in tedni pred nami gotovo velika bolečina in stiska za vse!), vendarle tudi preizkušnja lahko postane blagoslov. Morda pa potrebujete prav to – da ste več skupaj in odkrivate bogastvo odnosov, ki smo jih v zadnjem času zaradi množice dela in nenehne naglice tako pogosto zanemarjali.

Bolezen je ponižanje. V berilu pri današnji maši spoznamo Naamana, sirskega vojskovodjo, ki je gobav. Ker izve, da ima izraelski prerok Elizej veliko moč, ker Bog deluje po njem, se napoti k njemu, ki mu naroča, naj se sedemkrat potopi v vodi. A umiti bi se moral v Jordanu, kakor bi ne bile domače reke boljše! Ko se poniža in uboga preroka, ozdravi. Zaupanje pomeni tudi ponižanje. Nisem vsemogočen. Morda moram samo potrpeti, storiti nekaj malega, ubogati … In v težkih časih reči Naj se zgodi Božja volja.

Sončen dan je za nami. Izkoristil sem ga za prva dela pri urejanju okolice. Gotovo bo košnja okrog cerkve lažja sedaj, ko smo odstranili leske. Travico sem na gosto sejal … In pospravil drvarnico, da so oleandri lahko ugledali pomladansko sonce.

In ko sem se po večerni maši lotil zgoščenk, pomislite, mi pade iz ene od škatel DVD-medij, ki ni imel naslova. Ko ga predvajam, pa … Šok! Pozabljen posnetek maše iz katedrale sv. Katarine v Utrechtu na Nizozemskem ob slovesu kardinala Simonisa, kjer so peli spokorne vzklike. Z Egijem Gašperšičem sva jih priredila, tako da jih pri nas pojemo na 3. adventno in na 4. postno nedeljo. Žal, ne na letošnjo 4. postno nedeljo. Naj se zgodi Božja volja.

Dovolj. Vedno daljši sem. Tokrat pa fotografija iz … Je že nekaj let stara. Kdor prvi ugotovi, kje je bila posneta, mu pred vrata dostavim dozo Illy kave iz župnijske zakladnice. Če pa se javi tisti, ki mi jo je kot skavt pred leti poslal, bo deležen prav istih dobrot!

Zdravstvujte!

Sebastjan Likar, župnik