2. večer (13.3.2020)

Bohinjske-gore-v-marčevski-zimi.jpg
Bohinjske gore v marčevski zimi

Dober večer!

Petek, trinajsti je. Tako bodo rekli tisti, ki so vraževerni. Obračun dneva bo zanje pesimističen, če se je le kaj slabega zgodilo, da bi potem povezali nesrečni dan v tednu z nesrečno številko.

Za nas kristjane je bil to že 3. postni petek, dan premišljevanja Jezusovega odrešilnega trpljenja in smrti za nas. Dan, ko smo se morda tudi čemu odrekli, se malo več pokorili, naredili komu kakšno dobro delo … Mnogo je postnih zatajevanj, ki se jih lahko poslužimo. Da le naredimo kakšno žrtvico in Jezusu pomagamo odreševati svet.

Kakor da je danes že ne bi storili! Slovenija skupaj s celotno Evropo stopa svojemu križevemu potu naproti. Smo se kaj združili v molitvi, da bi nas Bog odrešil zla, ki se je zasejalo med nami z okužbami?

Moj dan sploh ni bil tako drugačen. Dopoldan pisarna. Popoldan pisarna. Skok na Góro. Vmes sem kosilo skuhal sam. Kakor še na kakšen drug petek, 13. v mesecu. Postno kosilce, se razume. Popoldan sem pred Trpečim, ki ga je Lukova ekipa včeraj postavila pred veliki križ, zmolil križev pot. Nato pa sem ob 18.00 maševal brez ljudstva. Priznam, ni lahko. Moral se bom navaditi za nekaj časa, približno tako, kakor sem se moral sam navaditi blagoslavljati hišo na sveti večer. Saj gre! V mislih sem nocoj imel vse tiste delavniške maše, ko sem bil nad kom nejevoljen. Danes nisem bil nad nikomer. Preveč sem pogrešal svoje ljudstvo.

V molitvi izročajmo nocoj še dva moža in dve njune skupnosti. Oba (obe) sta potrebna(i) Božjega blagoslova. Papež Frančišek v izrednih razmerah danes obhaja obletnico izvolitve za rimskega škofa in Jezusovega namestnika. Novi predsednik vlade pa prav tako potrebuje našo molitveno podporo!

Bodite dobro! Mislim na vas!

(fotografija za lon pa je iz »prejšnjega časa«, torej od nedelje!)

Sebastjan Likar, župnik