Povabljeni, da si v sklopu priprave na velikonočne praznike ogledate eno od oddaj, in sicer:

K(o)ronske duhovne drobtine

29. večer (9.4.2020) - veliki četrtek

Zadnja-vecerja-v-Bohinjski-Bistrici.jpg
Zadnja večerja v Bohinjski Bistrici

Blagoslovljen praznik – veliki četrtek, spomin na postavitev zakramentov svete evharistije in svetega reda!

Gospod, vodnikov nam daj! … ki nas bodo varovali in vodili po poti peska in trnja … iz Tvojega Srca rojenih, v ognju ljubezni Tvoje posvečenih … daj nam pastirjev, levov … daj nam svečenikov z nedolžnim srcem in Tvojo modrostjo … daj nam duhovnikov svetnikov … angelov, ki nas bodo v bolečinah tolažili in v omahljivosti bodrili.

Na današnji dan, ki je za posvečene služabnike Cerkve še posebej svet, saj v normalnih okoliščinah pri krizmeni maši obnovimo svoje duhovniške obljube, obhajamo tudi eno najlepših daritev Cerkve – spomin na zadnjo večerjo, pri kateri je Jezus svojim apostolom pokazal smisel darovanja, ki se ponavzočuje v sveti evharistiji. Tisto, kar bo jutri dokončal na lesu križa, je nocoj utemeljeno pri obedu, večerji, slavju občestva.

V svoji knjigi Dar miru čikaški kardinal Joseph Bernardin, ki je z bližino svojih duhovnikov in vernikov krajevne Cerkve zaključeval svoje življenje zaradi hude bolezni, piše tudi o zadnjem romanju v Rim. S tajnikom sta imela še en dan za Italijo, zato sta se podala v Assisi. Med mašo sta namesto prošenj vernikov na listek napisala različne kategorije duhovnikov, za katere bosta molila: za bolne, upokojene, alkoholike, mlade in živahne, malodušne, obrobne, talentirane, tiste na župniji, v posebnem delu, v služenju različnim skupinam, zbegane, novomašnike, študente, tiste na dopustu, tiste, ki slabo delujejo, srečne in zadovoljne. Kardinal je rekel, da je bil obisk Assisija eden najčudovitejših dogodkov zadnjih mesecev, odkar je izvedel, da ima neozdravljivega raka …

Da, Gospod, tudi mi te prosimo za VSE duhovnike! Hkrati pa tudi za vse verno ljudstvo. Da bi bili tudi oni blizu duhovnikom na poti peska in trnja. Da bi tudi oni bili nedolžnega srca in Tvoje modrosti. Da bi tudi oni svoje duhovnike v bolečinah tolažili in v omahljivosti bodrili.

In še to te zdaj prosimo: vsem nam daj zdrav razum, močno voljo, trdno vero, neomajno upanje in živo ljubezen, da te bomo zvesto, v vseh okoliščinah častili pod podobo Kruha in se veselili Tvojih darov.

Miren jutrišnji dan! Naj nam sonce ne zaide v znamenju Božje smrti, ampak v veri, da Bog že pripravlja zarjo novega jutra, novega življenja, nove pomladi!

Sebastjan Likar, župnik

N. B.: V soboto bodo K(o)ronske drobtine v živo ob 21.00 preko ZOOM. Prijavite se tule: https://forms.gle/g3eECbzSDdSA6mZf9

Nedeljska oznanila

Godovi in svete maše v tem tednu

Maše, dogodki in prazniki

logo Šmarskih šmarnogorcev

 

Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa COVID-19

Sveti-Rok.jpg
Sveti Rok

Oče usmiljenja in tolažbe,
tvoj Sin Jezus Kristus
nam je s križem pokazal vrednost trpljenja.
Pomagaj našim bratom in sestram,
ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani.
Nakloni jim izboljšanje zdravja,
njihovim svojcem pa poguma in zaupanja.
Vsem zdravstvenim delavcem nakloni moči in zdravja,
da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov;
raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo.
Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov,
da bomo rešeni bolezni
in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati.
Amen.
Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

 

Navodila slovenskih škofov za velikonočne praznike 2020 v času epidemije COVID-19.pdf (366 kB)
Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je 19. marca 2020 vsem škofom posredovala navodila in predloge za obhajanje bogoslužja v času epidemije COVID-19. Na osnovi omenjenega dokumenta so slovenski škofje ordinariji na 23. redni seji Stalnega sveta SŠK, ki je 24. marca 2020 potekala po videokonferenci, sprejeli navodila za obhajanje velikonočnih praznikov v Sloveniji v času epidemije.