Župnija Šmartno pod Šmarno goro

VEROUK

2. razred - splet

3. razred - zoom

4. razred - zoom

5. razred - splet

6. razred - zoom

7. razred - zoom

8. razred - zoom

9. razred - zoom

 

5. VELIKONOČNA NEDELJA

2. MAJ 2021

Prejšnjo nedeljo smo krstili  Vito Korenč iz Šmartna. Čestitamo. V petek pa smo se poslovili od +Anteja Ćosića. Gospod, daj mu večni pokoj! Naj počiva v miru!

Veroučna šola ima ta teden reden verouk.

Vsak večer se ob 19h zbiramo k šmarnicam. Vse delavniške maše so zvečer.

V torek goduje sveti Florijan, pri maši se bomo spomnili gasilk in gasilcev.

Petek bo prvi v mesecu, dopoldne bom obiskal bolne in starejše po domovih. Zvečer bomo namesto Marijinih molili litanije Srca Jezusovega. Ta dan se dobi zakonska skupina DiŽ.

Prihodnjo nedeljo bo sv. maša ob 10.30 za sosesko Rašica, ki takrat praznuje žegnanje.

Za obisk svetih maš ob nedeljah se je še vedno potrebno vpisati, le da sedaj lahko pride v cerkev 30 oseb ali toliko skupnih gospodinjstev.

Prihodnjo nedeljo bo pri vseh mašah darovanje za bodoče projekte.

Za branje: v cerkvi lahko dobite novo številko Družine.

Vabimo vas, da se ob izhodu vpišete za obisk svete maše za prihodnjo nedeljo! Po vsaki sveti maši lahko tisti, ki ne dobite prostora za obisk svete maše, prejmete sveto obhajilo v cerkvi!

 

Navodila slovenskih škofov za čas od 30. aprila 2021 do vključno 9. maja 2021

30.4.2021 Slovenija COVID19
 

Slovenski škofje so se seznanili z novim Odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji z dne 29. aprila 2021, (Uradni list RS št. 66/2021). Na osnovi omenjenega odloka so škofje za čas od 30. aprila 2021 do vključno 9. maja 2021 sprejeli naslednja navodila:

 1. Vsi duhovniki in verniki naj okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije.
 1. Vsi duhovniki in verniki naj upoštevajo naslednje številčne omejitve pri verskih obredih v cerkvah:

2.a. Pri verskih obredih v cerkvah, ki se nahajajo v statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in Primorsko-notranjska (Zemljevid statističnih regij: https://www.stat.si/obcine/sl) se število oseb pri verskih obredih v zaprtih prostorih omeji na enega udeleženca oz. člana istega gospodinjstva (družino) na 30 kvadratnih metrov. V zaprtih prostorih, v katerih sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih udeležencev, je dovoljeno število udeležencev največ deset, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva (npr. manjše cerkve in kapele). 

2.b Pri verskih obredih v cerkvah, ki se nahajajo v statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška (Zemljevid statističnih regij: https://www.stat.si/obcine/sl) se število oseb pri verskih obredih v zaprtih prostorih, omeji na enega udeleženca oz. člana istega gospodinjstva (družino) na 20 kvadratnih metrov. V zaprtih prostorih, v katerih sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih udeležencev, je dovoljeno število udeležencev največ deset, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva (npr. manjše cerkve in kapele). 

2.c Izvajanje verskih obredov je dovoljeno le ob izpolnjevanju sledečih pogojev:

 • Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci.
 • Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje (npr. odprta okna) v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.
 • Obvezna je uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih.
 • Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.
 1. Ljudsko petje v cerkvah je dovoljeno

Cerkveno ljudsko petje je dovoljeno. Zborsko petje je prepovedano razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva.

 1. Številčna omejitev vernikov pri verskih obredih na prostem

Število oseb pri verskih obredih na odprtih površinah, se omeji na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov odprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot deset udeležencev oziroma skupnih gospodinjstev. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

 1. Verouk (kateheza) in versko izobraževanje

Omejitev števila oseb ne velja v primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitro antigensko(HAG) testiranje. Pri čemer lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni tudi posamezniki, ki izpolnjujejo v odloku navedene pogoje (sedmiodstavek, 2. člena, Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji[1]).

 1. Verniki lahko prejemajo sveto obhajilo izven svete maše; duhovniki naj k obhajilu povabijo svoje vernike, ki se niso mogli udeležiti svete maše.
 1. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.
 1. Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ.
 2. Ko se bo epidemiološka slika začela izboljševati, bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in svetih birm ter jih posredovale župnikom.
 3. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter NIJZ.
 4. Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da je naenkrat v pisarni poleg duhovnika samo ena oseba oz. člani istega gospodinjstva.

Dodatna pojasnila glede izvajanja verske in pastoralne dejavnosti so na voljo na posebni spletni strani.

Škofje pozivajo duhovnike, redovnice in redovnike, naj bodo na voljo vernikom ter naj pri tem upoštevajo vladne odloke in priporočila NIJZ za zaščito zdravja. Škofje bodo navodila prilagajali glede na tedenske odločitve vlade. 

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK, Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK, Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof, Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof, Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof, Gospod Rok Metličar, škofijski upravitelj Škofije Celje

 

 

Molitev v času epidemije COVID-19

 

Usmiljeni Oče,

tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil.

Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije,

zdravje, potrpežljivost in moč.

V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce,

nam pa odpri oči za vsako stisko in daj,

da bomo trpečim pomagali z dejanji.

Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino.

Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike.

Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo.

Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo,

nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum.

Prosimo te, naj epidemija preneha,

da bomo mogli živeti v miru in blaginji.

Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 

Sv. Marija, zdravje bolnikov - prosi za nas.

Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni - prosi za nas.

Vsi Božji svetniki in svetnice - prosite za nas.

nalagam novice...